Tráviaca sústava

 

funkcie:

  • príjem potravy
  • spracovanie potravy
  • odstránenie nestrávených zvyškov     

 procesy trávenia sú regulované :

  • nervovo a hormonálne
  • fyziológia trávenia:
  • tráviaca rúra:
  • ústna dutina
  • hltan
  • pažerák
  • žalúdok
  • tenké črevo
  • hrubé črevo
  • konečník
  • análny otvor

K tráviacej sústave patria aj tráviace žľazy : slinné, pečeň, pankreas

 

Ústna dutina – mechanické spracovanie potravy pomocou zubov

  • chrup

·         heterodontný- zuby majú iný tvar

·         dyfiodontný – 2 generácie zubov: mliečne a trvalé

               

  • stavba zubu:

            ·          rozlišujeme na zube: korunka, krčok, koreň

            ·           vnútro zuba – zubovina dentín

            ·          vnútri zuba je kanál v ktorom je zubná dreň

            ·          na povrchu zuba je sklovina

do ústnej dutiny vyúsťujú 3 páry slinných žliaz : príušné, podjazykové, podsánkové

funkcia ústnej dutiny: produkcia slín

funkcia slín:

  • navlhčujú potravu
  • obsahujú enzým slinnú amylázu(ptyalín)-ktorý začína štiepiť polysacharidy v ústnej dutine
  • obsahujú hlien mucín- vzniká klzké sústo, ktoré je dopravené do ďalších oddielov tráv.rúry
  • obsahujú bakteriocídnu látku lyzozým
  • zabraňujú vzniku zubného kazu tým ,že neutralizujú kyselin

 

Jazyk

            ·         pomáha pri mechanickom spracovaní potravy

            ·         na jazyku sú chuťové receptory

Žalúdok

        ·         vakovitý orgán na ktorom rozlišujeme: vchod, klenba, vrátnik

        ·         vnútorná stavba: sliznica, podslizničné väzivo, hladká svalovina

 

Bunky žalúdočnej sliznice produkujú žalúdočnú šťavu:

 

a)      HCl- tvorí kyslé prostredie v žalúdku pH=1-2,ničí choroboplodné baktérie, aktivuje neúčinnú formu pepsinogén na účinnú formu pepsín

b)      Hlien mucín- zabraňuje samonatráveniu žalúdka, pri porušenej vrstve mucínu môžu vzniknúť žalúdočné vredy

c)       Enzým pepsín – štiepi bielkoviny

 

Zo žalúdka potrava putuje do tenkého čreva.

 

    Tenké črevo má 3 časti:

·         Dvanástnik

·         Lačník

·         Bedrovník

 

Funkcia tenkého čreva:  trávenie a vstrebávanie

V tenkom čreve sa dokončuje trávenie všetkých živín. Tenké črevo je 4 až 5 m dlhé a 3 až 3,5 cm široké. Jeho sliznica tvorí mnohé riasy a je v nej mnoho jemných výbežkov - klkov. Do začiatočnej časti tenkého čreva, dvanástnika , priteká šťava z podžalúdkovej žľazy a žlč. Žliazky sliznice tenkého čreva produkujú črevnú šťavu.

Pankreatická šťava - produkt podžalúdkovej žľazy (pankreas) - je najdôležitejšou tráviacou šťavou. Obsahuje soli, ktoré neutralizujú kyslú tráveninu, a enzýmy štiepiace všetky živiny. Enzým trypsín pokračuje v trávení bielkovín na jednoduchšie peptidy a aminokyseliny. V pankreatickej šťave je aj zmes amyláz štiepiacich škroby na jednoduché sacharidy a lipáz, ktoré rozkladajú tuky na glycerol a mastné kyseliny.

Žlč sa tvorí v pečeni  a zhromažďuje a zahusťuje sa v žlčníku . Obsahuje anorganické soli, žlčové farbivá a iné organické látky. Z nich najdôležitejšie sú soli žlčových kyselín, lebo podstatne znižujú povrchové napätie, a tak rozptyľujú tuky na jemné kvapôčky, emulziu. Tento proces sa nazýva emulgácia tukov. Tým sa uľahčuje pôsobenie enzýmov, ktoré trávia tuky.

Črevná šťava obsahuje enzýmy štiepiace najmä peptidy, nukleové kyseliny a disacharidy.

Tenké črevo vykonáva miestne a celkové pohyby. Striedavým zvieraním a ochabovaním susedných úsekov čreva sa obsah prelieva z miesta na miesto a premiešava sa s tráviacimi šťavami. Peristaltickou vlnou (postupujúce priečne zaškrcovanie kruhovej svaloviny) sa obsah posúva na veľkú vzdialenosť.

Vstrebávanie látok z tenkého čreva

Hlavným miestom vstrebávania (resorpcie) je tenké črevo, v ktorom sa trávenina zdržuje najdlhšie, pomaly sa pohybuje a výdatne sa premiešava. Trávenie živín, t.j. rozklad na jednoduché látky rozpustné vo vode, dokončuje sa v tenkom čreve. Sliznica tenkého čreva je na vstrebávanie