Tráviaca sústava
funkcie:
- príjem potravy
- spracovanie potravy
- odstránenie nestrávených zvyškov
procesy trávenia sú regulované :
- nervovo a hormonálne
- fyziológia trávenia:
- tráviaca rúra:
- ústna dutina
- hltan
- pažerák
- žalúdok
- tenké črevo
- hrubé črevo
- konečník
- análny otvor
K tráviacej sústave patria aj tráviace žľazy : slinné, pečeň, pankreas
Ústna dutina – mechanické spracovanie potravy pomocou zubov
- chrup
· heterodontný- zuby majú iný tvar
· dyfiodontný – 2 generácie zubov: mliečne a trvalé
- stavba zubu:
· rozlišujeme na zube: korunka, krčok, koreň
· vnútro zuba – zubovina dentín
· vnútri zuba je kanál v ktorom je zubná dreň
· na povrchu zuba je sklovina
do ústnej dutiny vyúsťujú 3 páry slinných žliaz : príušné, podjazykové, podsánkové
funkcia ústnej dutiny: produkcia slín
funkcia slín:
- navlhčujú potravu
- obsahujú enzým slinnú amylázu(ptyalín)-ktorý začína štiepiť polysacharidy v ústnej dutine
- obsahujú hlien mucín- vzniká klzké sústo, ktoré je dopravené do ďalších oddielov tráv.rúry
- obsahujú bakteriocídnu látku lyzozým
- zabraňujú vzniku zubného kazu tým ,že neutralizujú kyselin
Jazyk
· pomáha pri mechanickom spracovaní potravy
· na jazyku sú chuťové receptory
Žalúdok
· vakovitý orgán na ktorom rozlišujeme: vchod, klenba, vrátnik
· vnútorná stavba: sliznica, podslizničné väzivo, hladká svalovina
Bunky žalúdočnej sliznice produkujú žalúdočnú šťavu:
a) HCl- tvorí kyslé prostredie v žalúdku pH=1-2,ničí choroboplodné baktérie, aktivuje neúčinnú formu pepsinogén na účinnú formu pepsín
b) Hlien mucín- zabraňuje samonatráveniu žalúdka, pri porušenej vrstve mucínu môžu vzniknúť žalúdočné vredy
c) Enzým pepsín – štiepi bielkoviny
Zo žalúdka potrava putuje do tenkého čreva.
Tenké črevo má 3 časti:
· Dvanástnik
· Lačník
· Bedrovník
Funkcia tenkého čreva: trávenie a vstrebávanie
V tenkom čreve sa dokončuje trávenie všetkých živín. Tenké črevo je 4 až 5 m dlhé a 3 až 3,5 cm široké. Jeho sliznica tvorí mnohé riasy a je v nej mnoho jemných výbežkov - klkov. Do začiatočnej časti tenkého čreva, dvanástnika , priteká šťava z podžalúdkovej žľazy a žlč. Žliazky sliznice tenkého čreva produkujú črevnú šťavu.
Pankreatická šťava - produkt podžalúdkovej žľazy (pankreas) - je najdôležitejšou tráviacou šťavou. Obsahuje soli, ktoré neutralizujú kyslú tráveninu, a enzýmy štiepiace všetky živiny. Enzým trypsín pokračuje v trávení bielkovín na jednoduchšie peptidy a aminokyseliny. V pankreatickej šťave je aj zmes amyláz štiepiacich škroby na jednoduché sacharidy a lipáz, ktoré rozkladajú tuky na glycerol a mastné kyseliny.
Žlč sa tvorí v pečeni a zhromažďuje a zahusťuje sa v žlčníku . Obsahuje anorganické soli, žlčové farbivá a iné organické látky. Z nich najdôležitejšie sú soli žlčových kyselín, lebo podstatne znižujú povrchové napätie, a tak rozptyľujú tuky na jemné kvapôčky, emulziu. Tento proces sa nazýva emulgácia tukov. Tým sa uľahčuje pôsobenie enzýmov, ktoré trávia tuky.
Črevná šťava obsahuje enzýmy štiepiace najmä peptidy, nukleové kyseliny a disacharidy.
Tenké črevo vykonáva miestne a celkové pohyby. Striedavým zvieraním a ochabovaním susedných úsekov čreva sa obsah prelieva z miesta na miesto a premiešava sa s tráviacimi šťavami. Peristaltickou vlnou (postupujúce priečne zaškrcovanie kruhovej svaloviny) sa obsah posúva na veľkú vzdialenosť.
Vstrebávanie látok z tenkého čreva
Hlavným miestom vstrebávania (resorpcie) je tenké črevo, v ktorom sa trávenina zdržuje najdlhšie, pomaly sa pohybuje a výdatne sa premiešava. Trávenie živín, t.j. rozklad na jednoduché látky rozpustné vo vode, dokončuje sa v tenkom čreve. Sliznica tenkého čreva je na vstrebávanie